Na, egy kicsit túlzásba estem. Mármint a magok mennyiségével, amiket a graham zsemlébe tettem. Már megint kifogyott a fagyasztóból a legutóbbi egészségesebb zsemle fajta. Nem győzöm sütni, mert a másfél éves lányom, Lili imádja. Ő egyenlőre jó evő, nem úgy a tesója. Dorina ugyanis csak és kizárólag fehér kenyeret, meg zsemlét, kiflit eszik, ezen kívül meg üres rizs, üres tészta, néha egy kis zöldbab- vagy zöldborsófőzelék. Ja, igen, rántott hús az jöhet, csirkéből meg pulykából. A védőnő még próbálkozott vele egy ideig, a gyerekorvosunk pedig a saját rossz evő unokáját sem tudta rávenni a neki nem tetsző étel elfogyasztására, hát még az enyémet. Tehát arra még várni kell, amikor a nagyobb lányom kieszi a magos zsemléket a mélyhűtőből.
Magos graham zsemle
Hozzávalók 14 db-hoz
25 dkg graham liszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
220ml langyos tej
3 ek olívaolaj
1 tk nádcukor
1 tk tengeri só
2 ek szezámmag
2 ek napraforgómag
1 ek lenmag
1/2 kk őrölt kömény
1 dkg élesztő
10 dkg öregkenyér
Olyan sok magot raktam a tésztába, hogy a kelesztés utáni gyúrás-formázás során nem győztem szedegetni, amik kipotyogtak. Tehát, ha neki állsz elkészíteni ezt a zsemlét, nyugodtan csökkentsd a magvakat fele mennyiségre. Az összes hozzávalót egy nagy tálba mérem, és a kézi mixer dagasztó karjával addig keverem a tésztát, míg egy sima felületű szép gombócot kapok. A sütőt 50 C°-ra melegítem, az aljába egy lábos vizet teszek, és 80 percig kelesztem benne a tésztát. Utána átgyúrom, pici zsemléket formázok belőle, és sütőlemezen visszarakom még 40 percre a második kelesztésre. Amikor letelt az idő, a sütőt felfűtöm 200 C°-ra, és a zsemléket 20-25 perc alatt pirosra sütöm.
1 db 133 kcal-t tartalmaz. Ha csökkented a magok mennyiségét, az energiatartalom lehet kevesebb is. A lenmagból viszont akár dupla mennyiséget is tehetsz, mert 1 evőkanál csak 35 kcal-t tartalmaz, az omega 3 tartalma pedig rendkívül magas. 10 g, kb. 1 evőkanál lenmag 1670 mg omega 3 zsírsavat tartalmaz.