Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Sókéregben sült csirke parajágyon

2011. január 02. - Moroandi

Édesanyám régi receptje a sóban sült csirke. Sokáig családi kedvenc volt, olyan íze van, mint a grillcsirkének, és nincs benne semmilyen plusz zsiradék. A tepsi aljára kiöntök egy kiló tengeri sót, a csirkét is bedörzsölöm vele, majd 180 C°-os sütőben másfél órát sütöm. Ennél nincs is egyszerűbb. Nem régiben azonban olvastam egy ennél kifinomultabb receptet, ezt sütöttem ma meg. 

Hozzávalók 4-6 személyre

1 sütnivaló konyhakész csirke

2 kg nagyszemű tengeri só

2 narancs

1 csokor kakukkfű

6 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

2 tojás

1 evőkanál tarka szemes bors

2 dl natúr joghurt

1 kávés kanál citromlé

1 kávés kanál méz

tengeri só

frissen őrölt bors

50 dkg spenót

olívaolaj

 

A csirkét megmosom, szárazra törlöm. Az egyik narancsból két szeletet levágok, és a csirke bőre alá dugom. A maradéknak a levét kifacsarom, és az apróra vágott kakukkfüvet elkeverem benne, majd a pipi bőrét jól bedörzsölöm vele. A másik narancsot is megszabadítom a levétől, beledobom a kés lapjával összenyomott fokhagymákat, és a megtisztított, felnegyedelt vöröshagymát, összedolgozom, majd a csirke hasüregébe töltöm. Ezután következik a sókéreg: 2 tojást felverek, belezuttyintom a 2 kg sót, 1 evőkanál szemes borsot, 2 dl vizet, és masszává varázsolom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljára lapátolom a só egyharmadát, ráfektetem a narancsos, fűszeres szárnyast, majd a maradék sómasszávál beborítom. 200 C°-ra előmelegített sütőben másfél órát sütöm. A joghurtot sóval, borssal, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, pár csepp citromlével, mézzel összekeverem, és tálalásig a hűtőbe teszem. A spenótot megsózom, kevés olajon megpárolom. A sütési idő letelte után hagyom a csirkét pihenni, majd 10 perc múlva feltöröm a óvatosan a sókérget, hogy a bőre ne sérüljön meg. A tányérra egy kupac parajt halmozok, rászedem a csirkedarabokat, és meglocsolom a joghurttal.


 

 1 adag 381 kcal-t tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr692554760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása