Édesanyám régi receptje a sóban sült csirke. Sokáig családi kedvenc volt, olyan íze van, mint a grillcsirkének, és nincs benne semmilyen plusz zsiradék. A tepsi aljára kiöntök egy kiló tengeri sót, a csirkét is bedörzsölöm vele, majd 180 C°-os sütőben másfél órát sütöm. Ennél nincs is egyszerűbb. Nem régiben azonban olvastam egy ennél kifinomultabb receptet, ezt sütöttem ma meg.
Hozzávalók 4-6 személyre
1 sütnivaló konyhakész csirke
2 kg nagyszemű tengeri só
2 narancs
1 csokor kakukkfű
6 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 tojás
1 evőkanál tarka szemes bors
2 dl natúr joghurt
1 kávés kanál citromlé
1 kávés kanál méz
tengeri só
frissen őrölt bors
50 dkg spenót
olívaolaj
A csirkét megmosom, szárazra törlöm. Az egyik narancsból két szeletet levágok, és a csirke bőre alá dugom. A maradéknak a levét kifacsarom, és az apróra vágott kakukkfüvet elkeverem benne, majd a pipi bőrét jól bedörzsölöm vele. A másik narancsot is megszabadítom a levétől, beledobom a kés lapjával összenyomott fokhagymákat, és a megtisztított, felnegyedelt vöröshagymát, összedolgozom, majd a csirke hasüregébe töltöm. Ezután következik a sókéreg: 2 tojást felverek, belezuttyintom a 2 kg sót, 1 evőkanál szemes borsot, 2 dl vizet, és masszává varázsolom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljára lapátolom a só egyharmadát, ráfektetem a narancsos, fűszeres szárnyast, majd a maradék sómasszávál beborítom. 200 C°-ra előmelegített sütőben másfél órát sütöm. A joghurtot sóval, borssal, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, pár csepp citromlével, mézzel összekeverem, és tálalásig a hűtőbe teszem. A spenótot megsózom, kevés olajon megpárolom. A sütési idő letelte után hagyom a csirkét pihenni, majd 10 perc múlva feltöröm a óvatosan a sókérget, hogy a bőre ne sérüljön meg. A tányérra egy kupac parajt halmozok, rászedem a csirkedarabokat, és meglocsolom a joghurttal.
1 adag 381 kcal-t tartalmaz.