Tegnapi ígéretemhez híven néhány ajánlott élelmiszert fogok bemutatni. Ha odafigyelsz a táplálkozásodra, akkor túl nagy meglepetés nem fog érni, bár számomra volt egy-két újdonság. A táplákozási piramist már a Tönkölybúza kenyér című bejegyzésben felraktam, ezt itt megtalálod: fittmami.blog.hu/2009/06/24/tonkolybuza_kenyer_1.
Alapok
A félkész, kész és erősen feldolgozott élelmiszerek gyakran okoznak súlygyarapodást, annak ellenére, hogy kis adagokat eszel belőle. A nyers, teljes értékű alapanyagokból otthon elkészített ételekből normális adagokat lehet enni, mert alacsonyabb a kalóriatartalmuk a kész ételekhez képest, mégis hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak.
Melyek a teljes értékű élelmiszerek?
A nyers zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű, vagy durum búzából készült tésztafélék, barna és vadrizs, burgonya, sovány húsok, tengeri halak, sovány tej, sajt, joghurt.
Mi az előnye a teljes értékű élelmiszer fogyasztásának?
- tápanyagban gazdagok
- megfelelően kombinálva mindent tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van
- hosszab ideig biztosítják a jóllakottság érzését
Melyek az erősen feldolgozott élelmiszerek?
A sütemények, a kekszek, chipsek, a sült krumpli, hot-dog, hamburger, pizza (na nem az, amit Olaszországban eszek a tengerparton, ott csak friss alapanyagokból készítik, nincsen párja), és az édességek.
Milyen hátrányai vannak, rendszeresen ilyen ételeket fogyasztasz?
- kevés tápanyagot tartalmaznak
- magas a kalóriatartalmuk
- gyakran tartalmaznak telített zsírsavakat, tartósítószereket (a cellulit kialakulásának első számű felelősei)
- nem okoznak tartós jóllakottságérzést.
Ahhoz, hogy a szervezetünk hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, minden nap fogyasztani kell valamit minden élelmiszercsoportból, méghozzá naponta mindegyikből valami mást.
Élelmiszercsoport | Tápanyagok |
Gyümölcsök | Vitaminok, ásványi anyagok, rostok, fitotápanyagok |
zöldségek és zöld leveles saláták | Vitaminok, ásványi anyagok, rostok, fitotápanyagok |
Kenyér, gabonafélék, tésztafélék | szénhidrátok, vitaminok, rostok, ásványi anyagok |
tej és tejtermékek | Fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok |
Állati és növényi fehérjeforrások | Fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok |
Olajok, zsírok | Létfontosságú zsírsavak, zsírban oldódó vitaminok |
Italok | Víz, zöld tea, fehér tea |
Tegnap már írtam arról, hogy miből mennyit lehet enni, ezt holnap részletesen is kifejtem.