Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

Fogyás növényi fehérjével

2009. augusztus 17. - Moroandi

A vegetáriánus táplákozás hívei az állati eredetű fehérjét, a húst, a halat, a tojást, a tejtermékeket növényi eredetű fehérjével pótolják. A legkedveltebbek és a legismertebbek ezek közül a szójababból készült termékek.

A diétás étrendbe könnyen beilleszthető a szója, 36% fehérjét, 18% olajat, A, B, K, E vitamint tartalmaz, magas a rosttartalma, koleszterintől mentes táplálék. Sokáig az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyagának számított, azonban orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű szója fogyasztása káros is lehet, mivel a benne található phytic-sav meggátolja bizonyos ásványi anyagok felszívódását (magnézium, mangán, réz, vas, cink). A másik, amire érdemes figyelni, hogy a szóját a termesztés során állati fehérjével génkezelik, és még nincs róla meggyőző kutatási eredmény, hogy a génmanipulált növények károsak-e az emberi szervezetre. Érdemes tehát olyan készítményt vásárolnunk, ami biztos ökológiai forrásból származik.

Ennek ellenére heti egy-két húsos étkezést nyugodtan ki lehet váltani szójából készült receptre. Jobban kell fűszerezni, mint a húst, de hagyományos, magyaros ételeket is el lehet belőle készíteni. Az alábbi táblázatban pedig megtalálhatod az adagonkénti energia tartalmat is.

 

Növényi fehérjék Egy adag Energia Fehérje
Szója szárított 4 dkg 165 kcal 15 g
Disznóbab, bokorbab 5 dkg 165 kcal 15 g
Csicseriborsó, lencse, fehérbab 6 dkg 165 kcal 15 g
Szójabab konzerv 15 dkg 195 kcal 15 g
Disznóbab, fehérbab konzerv 20 dkg 160 kcal 15 g
Tofu 12,5 dkg 180 kcal 20 g
Szendvicskrém szójából 3 dkg 80 kcal 10 g
Szójatej 1,5 dl 190 kcal 20 g

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr161316180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása