A vegetáriánus táplákozás hívei az állati eredetű fehérjét, a húst, a halat, a tojást, a tejtermékeket növényi eredetű fehérjével pótolják. A legkedveltebbek és a legismertebbek ezek közül a szójababból készült termékek.
A diétás étrendbe könnyen beilleszthető a szója, 36% fehérjét, 18% olajat, A, B, K, E vitamint tartalmaz, magas a rosttartalma, koleszterintől mentes táplálék. Sokáig az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyagának számított, azonban orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű szója fogyasztása káros is lehet, mivel a benne található phytic-sav meggátolja bizonyos ásványi anyagok felszívódását (magnézium, mangán, réz, vas, cink). A másik, amire érdemes figyelni, hogy a szóját a termesztés során állati fehérjével génkezelik, és még nincs róla meggyőző kutatási eredmény, hogy a génmanipulált növények károsak-e az emberi szervezetre. Érdemes tehát olyan készítményt vásárolnunk, ami biztos ökológiai forrásból származik.
Ennek ellenére heti egy-két húsos étkezést nyugodtan ki lehet váltani szójából készült receptre. Jobban kell fűszerezni, mint a húst, de hagyományos, magyaros ételeket is el lehet belőle készíteni. Az alábbi táblázatban pedig megtalálhatod az adagonkénti energia tartalmat is.
Növényi fehérjék | Egy adag | Energia | Fehérje |
Szója szárított | 4 dkg | 165 kcal | 15 g |
Disznóbab, bokorbab | 5 dkg | 165 kcal | 15 g |
Csicseriborsó, lencse, fehérbab | 6 dkg | 165 kcal | 15 g |
Szójabab konzerv | 15 dkg | 195 kcal | 15 g |
Disznóbab, fehérbab konzerv | 20 dkg | 160 kcal | 15 g |
Tofu | 12,5 dkg | 180 kcal | 20 g |
Szendvicskrém szójából | 3 dkg | 80 kcal | 10 g |
Szójatej | 1,5 dl | 190 kcal | 20 g |