Diéták és ízek, ahogy én főzök

Fogyás szülés után-diétás receptek

6 kg-ot fogytam, de nem egy hét alatt

2009. szeptember 22. - Moroandi

Ani974 és bsty is írta kommentben, milyen jó látni (készül a fotó, nem photoshoppal:D), vagy legalább tudni róla, hogy van, akinek sikerült a fogyás (jelesül nekem), és ugyan írjam már meg a tapasztalataimat, olvasóimra ösztönzőleg hatna. Mert jó ez a celebek fogyása sorozat, de hol van nekünk dietetikus, személyi edző meg sztár szakács segítségünk?

Sehol! De nekünk nem is kell 8 héttel a szülés után Victoria's Secret fehérnemű bemutatón végig libbenni a kifutón, és nem kell 3 hónappal a szülés követően rohanni filmet forgatni, mert a szerződésünk kötelez. Ja, és a paparazzik sem figyelnek árgus fényképezőkkel, hogy még mindig mamaháj lapul a bő ruhánk alatt. Gondolj bele, mennyivel jobb dolgunk van.

Ezt a 6 kg-ot közel 4 hónap alatt fogytam le. Hát ez nem egy nagy csoda. Némely fogyókúrás szer, talán legutóbb ezt a juharszirupról olvastam egy gyógynövény üzlet kirakatában, ezt egy hét alatt ígéri. Miért? Mert mindenki gyorsan akar fogyni, látványos eredményeket akar azonnal, és ha ez nem történik meg, akkor abbahagyja az egészet.

Na, akkor megosztom Veled a tapasztalataimat, hogy nekem mi és miért működik.

1. Fejben dől el

Ránéztem a februári üdülés alkalmával készült fotókra, és ott azonnal eldőlt, hogy szoptatás után 12 kg-ot kell fogynom. Lili lányom májusban úgy döntött, hogy neki bizony már nem kell a tejcsi, így neki kezdhettem a diétának. Először heti 1 kg volt a cél, de ennél lassabb volt a súlycsökkenés, heti 1/2 kg vagy éppen stagnált a súlyom. Aha, na itt nem szabad feladni. Gondolj bele, ha havonta csak másfél kg-tól szabadulsz meg, az egy év alatt 18 kg! El kell döntened, hogy mit akarsz ezzel a 18 kg-mal, magadon hordani vagy lefogyni. Próbáld ki, hogy két piaci kosarat egyenként megraksz 9-9 kg zöldséggel. Nehéz cipelni?

2. Folyadékfogyasztás

Erről már többször írtam, de hidd el, hogy nagyon fontos a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása. Nekem az a trükköm, hogy egy másfél literes palackot megtöltök tisztított vízzel (van egy háztartási víztisztítónk, olyan tiszta víz folyik a csapunkból, hogy Lili lányomnak soha nem kellett forralnom a vizet, és soha nem vettem egy palack babavizet sem), és azt igyekszem kora délutánig meginni, így estig még biztos a kb. 1 liter víz elfogy. Ha nem volt a kezem ügyében a folyadék, megtörtént, hogy egész délelőtt nem ittam egy kortyot sem. Természetesen nagyon jó az ásványvíz is, csak kb. 2 havonta cserélgetni kell a márkákat, hogy minden ásványi anyagból jusson a szervezetedbe. Ezen kívül lehet zöld teát, vagy gyógyteákat inni.

3. Egészséges táplálkozás

Hát már ez folyik a csapból. Ne együnk zsíros ételeket, részesítsük előnyben a sovány szárnyas húsokat, a tengeri halat, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása pedig elengedhetetlen. Tulajdonképpen be is tartom ezeket az alapelveket, bár sajnálom, hogy nem vagyunk tengerparti ország, mert minden nap megenném ebédre vagy vacsorára a tenger gyümölcseit. Úgy tíz éve jártam Via Reggioban, ez Olaszország nyugati partján található fürdőváros, hosszú kilóméteren homokos tengerpart, butikok és haléttermek. Életemben nem ettem olyan finom kagylót, rákot, meg mindenféle halat, mint ott. Azóta is visszavágyom.

Ennyi kitérő után a lényeg, hogy mit is eszem. Reggelire korpás zsemlét vagy korpás abonettet, sovány csirkesonkával, paradicsommal. Előfordul, hogy zabpelyhet gyümölccsel meg natúr joghurttal. De, ha a nagyobb lányom, Dorina ott hagyja a kakaós csigát, lelkiismeret furdalás nélkül megeszem. Az ebédnél és vacsoránál ugyanez a helyzet. Általában csirkemellet sütök vagy inkább párolok, nem azért, mert az a legsoványabb, hanem gyerekkorom óta azt szeretem, de ha Te a csirkecombot kedveled, akkor a trükk, hogy le kell szedni a bőrét, és úgy elkészíteni, egy csomó kalóriát már meg is megspóroltál. És itt is van de. Néha megeszem a rántott húst, néha megeszem a csirkepaprikást, és nem csinálok belőle nagy ügyet. A lényeg az egyensúlyon van. Nagy többségében sovány hús zöldséggel, vagy egy nagy tál saláta, de havonta egyszer-kétszer belefér nehezebb kaja is.

Sőt, most figyelj, ezt nem olvashatod egyik fitnesz guru oldalán sem, néha, de tényleg csak ritkán lecsúszik egy muffin vagy egy almás pite is (nem teljes kiőrlésű, meg zabpehellyel, vagy korpával dúsított, teljesen hagyományos fehér lisztes verzió). Tudod, miért fontos ez. Mert nem érzem úgy, hogy azért, mert most le szeretnék fogyni, akkor  már minden hízlaló étel tilos, ebből következik, hogy nagyobb lesz a kitartásom. A legtöbb fogyókúra itt szokott megbukni. Nem eszel semmi zsírosat, meg édeset, meg fehér liszteset, aztán jön egy szülinap, vagy munkahelyi buli, és ott nem tudod megállni. És ahelyett, hogy másnap simán folytatnád a diétát, abbahagyod, mert előző nap egy kicsit "bűnöztél".

4. Testmozgás

Na, ez az, ami nálam is fejlesztendő. Folyamatos időhiányban szenvedek. Nem sikerült még egy olyan fix időpontot találnom, amikor, ha törik, ha szakad, elvégzem a napi penzumot. Jelenleg a gyaloglás, ami egy biztos pont az életemben. Dorina most kezdte az iskolát, így naponta kétszer 40 percet gyalogolok, és emellett még Lilivel is megyünk délelőtt sétálni. Azonban ez nem igazi séta, hanem tempós gyaloglás. Zenét hallgatok közben, és a zene ütemére lépkedek. A férjem mindig megkérdezi, hogy ugyan már hova rohanok a gyerekkel. A javasolt napi lépésszám 10000, nekem néha 15000 is sikerül. Ezt egy egyszerű lépésszámlálóval ellenőrzöm. Ezenkívül van pilates meg zsírégető DVD-m is, és néha ellátogatok Zsú online fitnesz termébe.

És még rengeteg ötletem, kipróbált receptem van, hogyan lehet a súlyfeleslegtől megszabadulni. Tehát nagy dobásra készülök, már a cél közelében vagyok, 1-2 hét múlva jelentkezem a részletekkel.

Addig is folytatom a nagy sztárok nagy fogyásait, mert azokból is el lehet lesni egy-két trükköt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fittmami.blog.hu/api/trackback/id/tr471399584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ani974 · http://www.csaladbaratblog.blogspot.com/ 2009.09.23. 15:19:30

Igazad van, ez nem csoda, hanem teljes életmód váltás, és kemény munka. Mindenki tudja, hogy egészséges ételeket kell ennünk, és hogy sok mozgásnak fogyás a vége. Csak azután jön egy nehéz nap, majd még egy. És oda az addig elért eredmény. De abban is igazad van, hogy minden fejben dől el. Úgyhogy ahogy a reklám mondja: Nincs de! Okosabban fogok hozzá, olvasom az oldaladat, és jövő nyáron már fel merem venni a bikinimet is.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.09.23. 19:01:40

@ani974: Sok sikert kívánok, nagyon várom a jövő nyarat. Még egy jó tanács, ami kimaradt a bejegyzésből: készíts magadról most egy fényképet, és minden 5 cm körméret fogyásánál a következőt. Fantasztikus élményben lesz részed, és tovább fog vinni a következő 5 cm lefogyásához.

ani974 · http://www.csaladbaratblog.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:25:57

@moroandi: Köszönöm. Igérem, most kitartok. Egyébként ha vannak tuti gyakorlataid, amikről úgy gondolod, hogy segítettek az eredményed elérésében, és ki nem hagynád őket megoszthatnád velünk :-). Az én mozgásom mindig ott akad el, hogy nincs elég fantáziám a torna gyakorlatok összegyűjtésében. A fitness dvd-ék áll-jókedvűségét nem szeretem. Jobb lenne igazán hatékony tornagyakorlatokat összegyűjteni. Ha tudsz ilyeneket, légyszi írd le. Ha én találok valami jó edzésprogramot, én is jelentkezem. Előre is köszi.
Ezen kívül igyekszem jó és változatos recepteket is összegyűjteni.

ani974 · http://www.csaladbaratblog.blogspot.com/ 2009.09.24. 11:15:31

Amúgy elhatároztam, hogy magam is leírom a saját oldalamon, amit a témáról (mármint hogyan lehet egészséges életmódra váltással még fogyni is). Remélem nem gondolod, hogy el akarom venni a kenyered :-). Maradok az eredeti témáknál, csak beillesztek a többi közzé egy-két cikket. És utólagos engedelmeddel hivatkozom rád és a blogodra. Ha zavar, kérlek szólj.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.09.24. 16:32:14

@ani974: Örülök, hogy találtam lelkes anyukát, akire a példám ösztönzőleg hat. Természetesen szabad a pálya, rengeteg nőnek kellene az életmódváltással egy kis plusz kilótól megszabadulni, de döbbenet számomra mindig az, hogy tizenéves lányok is olyan hájas hassal bírnak rohangálni az utcán, még büszkén ki is rakják, én vennék nekik egy egész alakos tükröt. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy mindenkinek 50 kilósnak kell lenni, de ha már kilóg az a háj, legalább ne tegyük közszemlére. Bocs, nem vagyok prüd, csak szeretem a szépet, a "röcögős" háj pedig nem tartozik ezek közé.

Moroandi · https://aloewebshop.hu 2009.09.24. 16:40:42

Egyébként arról is lehetne egy egész blogot írni, hogy a súlyfelesleget milyen szabású ruhákkal lehet leplezni. Moletteknek stílus-tanácsadás, mondjuk még nem néztem után, hogy ír-e vajon ilyet valaki.
süti beállítások módosítása